Skip to main content
bedingen tussen ondernemingen

Nieuwe wet op onrechtmatige bedingen tussen ondernemingen


Zijn uw algemene en contractuele voorwaarden nog in overeenstemming met recent gewijzigde wetgeving? In de wet van 4 april 2019 heeft de Belgische wetgever drie reeksen van nieuwe business-to-businesspraktijken gereglementeerd. Zo werd een verbod ingevoerd op misbruik van de economische onafhankelijkheid, dat in werking is getreden op 1 juni 2020.

Een tweede verbod werd gesteld op oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen en is in werking getreden op 1 september 2019.

Ten slotte zal op 1 december 2020 een verbod op oneerlijke bedingen in B2B-relaties in werking treden. De rechter zal weldra in principe alle bedingen in de algemene voorwaarden of overeenkomsten tussen ondernemingen kunnen toetsen op hun (on)rechtmatige karakter.

De wetgever introduceert drie categorieën van onrechtmatige bedingen.

Enerzijds zal er een zwarte lijst bestaan voor vier bedingen die in alle gevallen verboden zullen zijn. Het gaat hier over algemene of contractuele voorwaarden die de ene partij onredelijk sterk benadelen ten opzichte van de andere partij.

Daarnaast heeft de wet een grijze lijst van acht contractuele voorwaarden voorzien die worden vermoed onrechtmatig te zijn, maar de onderneming in kwestie kan daarvan het tegenbewijs leveren. De onderneming die zich wil beroepen op een beding op de grijze lijst kan zich dus verantwoorden in het licht van concrete omstandigheden, zoals de gebruiken in de sector, diens marktpositie, en de gevoerde onderhandelingen tussen partijen.

Op de grijze lijst staan onder andere bedingen die de onderneming het recht te verlenen om zonder geldige reden de prijs, de kenmerken of de voorwaarden van de overeenkomst eenzijdig te wijzigen of die de onderneming ontslaan van aansprakelijkheid van opzet, zware fout of het niet-uitvoeren van de overeenkomst.

Tot slot voert de wetgever nog een derde, algemene categorie in van bedingen in een B2B-overeenkomst die, alleen of samen gelezen met andere voorwaarden, een kennelijk onevenwicht scheppen tussen de rechten en plichten van de partijen.

Ondernemers doen er in alle geval goed aan hun contracten met en praktijken tegenover andere ondernemingen grondig te laten nakijken en desgevallend aan te passen aan deze nieuwe wetgeving.

Het spreekt voor zich dat wij u daar graag in begeleiden. Aarzel vooral niet om contact op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 011/23.30.64.

Copyright © Exacto-advocaten.be | Privacy policy | Website by It's me